петък, 13 февруари 2015 г.

Paper cake - Tall ship (Картонена торта - ветроход)

Картонена торта - ветроход


Създаването на картонена торта в нестандартна форма се оказа едно  истинско предизвикателство за мен.
Свикнали сме да виждаме този тип торти в кръгла форма- на един, два, а дори и три етажа, украсени в зависимост от пола и възрастта на рожденика.Но една сутрин получих обаждане -
"Ако е възможно да е под формата на кола или кораб" ...
Е, воала! Получи се за моя радост и облекчение!

Започнах с изготването на малките  кутийки, в които трябваше да скрием почерпката.Разбира се, съобразявайки се с морската тематика исках нещо повече от обикновени триъгълни кутийки и така се породи в мен идеята за "корабчета в кораба"-
оформени така, че лесно да могат да бъдат сгънати и събрани в едно общо цяло.
Конструирах, изрязох и оформих.Последва ги едно лудо рязане на елементи - декоративните ленти, прозорци, котвички и спасителни пояси, знаменца и вълнички.30-те корабчета очакваха своето събиране.Оформих корпусът.


Започнах да моделирам палубата изрязвайки  декоративните елементи - огради и отвори по корпуса (идея си нямам как е истинското им наименоване ;) ), борд лентата, прозорчетаа, врата, рул, стълби и за финал - буренцата.
Оформих мачтите, поставих наблюдателниците и знамената, и ги прикрепих към основата на тортата.
За завършeк поставих и корабните въжета.Размерът на кутийките е такъв, че за създаването им да е нужен само картон А4.От тук натам нещата започнаха да стават по-забавни. :)

Така тортата прие своят окончателен вид. Поставих я върху подложка с оформено от креп хартия море.
Приблизителни размери на крайният продукт:  Ш-30см, Д-60см, В-40см.
Весело посрещане на така очаквания 7-ми рожден ден на малкият юнак!

2 коментара:

  1. Истинска майсторка. Твоята торта ме остави с отворена уста. И аз правя хартиени торти и то постоянно, но моите са кръгли, на няколко етажа. Твоята торта е направо шедьовър. Изумявам се на идеята за подреждане на кутийките, за страхотната декорация, и крайния завършек на тортата. По нищо не отстъпва на истински кораб. Много ме впечатли, Мария :)

    ОтговорИзтриване