вторник, 30 септември 2014 г.

Пейпъркът и още нещо

С желание да си развивам възможностите реших да се пробвам и в пейпъркът-а.
Това определено е хоби за хора с голямо спокойствие или такива, които имат нужда от трениране на търпеливостта.
Има изображения, които се изработват с часове, а човек не може да си позволи да избързва - първо, защото може да повреди труда си и второ, защото се работи с изкючително остри ножове, които при невнимание могат да се забият в някое пръстче или краче.
Обикновено гледам да го правя, тогава, когато няма около мен други хора.
Смятам, че така е най-безопасно и за двете страни.

Що е то пейпъркът?

Ето едно мисля пълно определение:  Пейпъркът е художествена техника, при която в различни по цвят картонени листове се изрязват отвори, като получените разноцветни словеве положени един върху образуват изображение. Възможно е слоевете да са само два, като в този случай най-често се залага на по-сложния контур на изрезката, т.е. на по-подробния детайл и майсторството се състои във финото изрязване на много дребни елементи. При многослойния пейпъркът фокусът е по-скоро върху работата с цветовете. Съществуват и техники, които са на границата с хартиения колаж, при които върху изрязаните слоеве или между тях се залепват изрезки на други фигури. Наименованието е английско и означава просто "изрязана хартия" или "хартиен срез" (paper - хартия, cut - срез).

Първото изображение, с което се хванах беше нещо близко до сърцето ми.
Да, пристрастна съм! Но това спомогна да вложа цялото си старание и да превъзмогна неопитността си.
В случая основата е картон, около 150гр, но го отчитам като грешка, защото много по-лесно се работи с обикновена хартия 80-130гр.
Няма коментари:

Публикуване на коментар